- 3 sudu besar serbuk 5 rempah
- 1 labu bawang putih diketuk
- 5 biji bunga lawang
- 4 sudu besar kicap manis pekat
- 3 sudu besar kicap cair
- Ayam daging (bahagian paha atau dada)
- 3 sudu besar minyak masak
- Air secukupnya untuk menutupi ayam
- Garam secukup rasa
- Gula perang secukup rasa
- Telur burung puyuh (direbus dan dikupas kulit)
- 2 sudu besar tepung jagung (dicampur dengan air)
Bahan-bahan Mee Sua :
- 1 bungkus mee sua
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar kuah ayam berempah
- 2 sudu besar minyak bawang putih
- Sedikit air rebusan mee sua
- 5 batang pak choi kecil
Cara-cara Penyediaan Ayam Berempah :
- Perapkan ayam dengan bahan-bahan 1-5 untuk 10 minit.
- Panaskan minyak dan masak daging ayam bersama dengan bahan-bahan perapan sehingga naik harum.
- Tuang masuk air sehingga menutupi ayam. Masukkan telur burung punyuh dan sedikit garam dan gula - Jangan terlalu banyak kerana air rebusan akan berkurangan.
- Keluarkan ayam apabila sudah masak, kira-kira 15 minit supaya daging ayam tidak menjadi keras dan simpan di mangkuk yang ditutupi.
- Masak air rebusan sehingga tinggal separuh daripada yang asal, bubuh garam dan gula mengikut cita rasa sendiri.
- Masukkan air, tepung jagung supaya kuah akan memekat. Masukkan ayam ke dalam kuah.
- Potong ayam dan telur dan taburkan kuah di atas.
Cara-cara Penyediaan Mee Sua :
- Panaskan pentuk dengan air yang cukup untuk merebus mee sua dan pak choi.
- Keluarkan mee sua dan pak choi apabila sudah lembut dan campurkan dengan semua bahan-bahan yang lain.
Pasukan Merah: Ezani (Ketua Kumpulan), Imelda, Amita, Zuraidah, Felix, Saiful, Wahidan, Raymond, Nik Michael,Danial
No comments:
Post a Comment