Tuesday, November 29, 2011

Roti Perancis Merah Baldu Bersos Pic - Amita


Bahan-bahan Roti Perancis :
  • Roti Ciabata (dipotong setebal 1cm)
  • 2 biji Telur
  • 1/2 biji Ubi Bit (dihiris dan direbus sehingga lembut)
  • Gula
  • 3 sudu besar Krim
  • 3 sudu besar Mentega

Bahan-bahan Sos Pic :
  • 1 biji Buah Pic
  • 1 ikat Daun Pandan
  • 3 biji Bunga Cengkih
  • 5 sudu besar Gula
  • 1 cawan Air
  • 1 biji Telur
  • 100ml Krim

Cara-cara Penyediaan Roti Perancis :
  • Campurkan rebusan ubi bit yang telah lembut dengan telur, krim dan gula.
  • Kisarkan campuran supaya menjadi halus.
  • Celupkan roti ke dalam campuran telur, biar roti menyerap semua campuran telur.
  • Panaskan mentega dan masukkan roti yang dicelup dengan telur.
  • Masak dengan api kecil sehingga kedua-dua bahagian menjadi kuning keemasan.

Cara-cara Penyediaan Sos Pic :
  • Potong pic dan masak dalam air bersama bahan-bahan 2,3,dan 4 sehingga pic menjadi lembut.
  • Masak campuran telur dan krim di atas rebusan air.
  • Apabila campuran sudah pekat, campurkan pic yang dimasak tadi dan kisarkan campuran supaya menjadi halus.

No comments:

Post a Comment