- Roti Ciabata (dipotong setebal 1cm)
- 2 biji Telur
- 1/2 biji Ubi Bit (dihiris dan direbus sehingga lembut)
- Gula
- 3 sudu besar Krim
- 3 sudu besar Mentega
Bahan-bahan Sos Pic :
- 1 biji Buah Pic
- 1 ikat Daun Pandan
- 3 biji Bunga Cengkih
- 5 sudu besar Gula
- 1 cawan Air
- 1 biji Telur
- 100ml Krim
Cara-cara Penyediaan Roti Perancis :
- Campurkan rebusan ubi bit yang telah lembut dengan telur, krim dan gula.
- Kisarkan campuran supaya menjadi halus.
- Celupkan roti ke dalam campuran telur, biar roti menyerap semua campuran telur.
- Panaskan mentega dan masukkan roti yang dicelup dengan telur.
- Masak dengan api kecil sehingga kedua-dua bahagian menjadi kuning keemasan.
Cara-cara Penyediaan Sos Pic :
- Potong pic dan masak dalam air bersama bahan-bahan 2,3,dan 4 sehingga pic menjadi lembut.
- Masak campuran telur dan krim di atas rebusan air.
- Apabila campuran sudah pekat, campurkan pic yang dimasak tadi dan kisarkan campuran supaya menjadi halus.
No comments:
Post a Comment