Tuesday, November 29, 2011

Maggi Oglio Olio dan Sos Rempah Kari - Zamir


Bahan-bahan Maggi Oglio Olio :

  • Setengah Bawang Holland (dihiris)
  • Satu sudu besar Daun Bawang
  • 1bungkus Maggi Kari
  • Garam secukup rasa
  • Satu cawan air



Bahan-bahan Sos :

  • Air Rebusan Maggi
  • Satu sudu besar Mentega
  • Satu sudu besar Tepung
  • 2 sudu besar Krim
  • Garam secukup rasa
  • Secubit Gula



Bahan-bahan Ayam :

  • 2 paket Rempah Kari Maggi
  • 1 biji lemon
  • Dada Ayam
  • Lada



Cara-cara Penyediaan Maggi Oglio Olio :

  • Rebus Maggi bersama secawan air dan perencah kari sehingga al-dente.
  • Panaskan minyak dan masak bawang Holland sehingga lembut dan masukkan hanya Mee Maggi yang dimasak tadi.
  • Tambahkan daun bawang dan garam.



Cara-cara Penyediaan Sos :

  • Masak mentega dan tepung selama 2 minit sehingga menjadi ‘roux’.
  • Masukkan air rebusan Maggi tadi dan masukkan krim.
  • Tambahkan gula dan garam.



Cara-cara Penyediaan Ayam :

  • Perap ayam bersama rempah kari dan jus lemon dan lada selama seminit.
  • Masak ayam selama 15 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment