- 3 ekor Udang
- 1/4 cawan Krim
- 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 biji Cili Padi (dihirishalus)
- 1/2 cawan Mentega
- 3 biji Kuning Telur
- Gula, Garam, Lada Putih - secukup rasa
- 2 cawan Minyak Neuvida
Bahan-bahan Salad Mee Suhun :
- 100gm Mee Suhun (dicelur)
- 2 ekor Udang (direbus)
- 1/2 batang Jagung (direbus)
- 1/2 biji Lemon (ambil jusnya sahaja)
- 1/2 cawan Minyak Neuvida
- Segenggam Ketumbar
- Gula
- Garam
- Lada Putih
Cara-cara Penyediaan Udang Mentega :
- Goreng udang yang sudah diperap dengan garam dan lada putih. Angkat dan ketepikan setelah masak.
- Tumis bawang putih dengan butter. Masukkan cili padi dan masukkan krim.
- Biarkan sebentar sehingga harum. Kemudian, masukkan udang yang telah digoreng tadi dan kacau.
- Untuk serdak telur, panaska nminyak sehingga panas. Kemudian masukkan mentega dan biarkan mentega cair.
- Dengan menggunakan senduk, kacau minyak dengan laju dalam bentuk pusingan dan masukkan kuning telur sedikit demi sedikit. Angkat telur kuning yang sudah masak dan toskan, biar minyak kering.
- Gaulkan udang dengan serdak telur kuning.
Cara-cara Penyediaan Salad Mee Suhun :
- Kisarkan minyak, lemon, gula, garam, lada sulah sehingga jadi vinaigrette.
- Toskan udang yang sudah direbus dengan jagung, suhun, ketumbar dengan vinaigrette.
No comments:
Post a Comment