- 50gm Gula
- Lada Sulah
- Garam
- 200gm Isi Durian
- 100gm Mentega
- 2 batang Kayu Manis
- 100gm Kacang Tanah - dikisar
- Roti Bulat
Cara-cara :
- Asingkan isi durian dari bijinya dan masukkan isinya ke dalam mangkuk.
- Kemudian, masukkan mentega yang telah cair ke dalam mangkuk isi durian.
- Masukkan 1 sudu air gula dan setengah sudu kecil garam dan gaul kesemuanya sehingga sebati.
- Kisar kacang tanah.
- Potongkan roti bulat itu mengiring kemudian sapukan adunan durian itu di atas roti dan taburkan kacang tanah yang telah dikisar di atas roti.
- Panaskan oven dengan suhu 180’c dan masukkan ke dalam oven selama 20 minit.
- Kupaskan kulit biji durian tadi dan ambil biji putih yang di dalamnya.
- Biji putih durian itu digorengkan dengan minyak dan hiaskan di atas pinggan.
- Untuk sos santan, panaskan kuali dengan sedikit minyak. Kemudian tumiskan kayu manis.
- Kemudian masukkan santan dengan sedikit air.
- Selepas itu, masukkan 1 sudu gula, suku sudu garam dengan sedikit lada sulah.
No comments:
Post a Comment