- Kulit Lemon (Lemon Zest) - 1 sudu kecil
- Bawang Putih - ¼ ulas
- Lada Merah - ¼ biji
- Garam
- Dada Ayam
- Daun Pasli
- Bawang kuning potong gelung
- Telur
- Tepung
- Garam
- Herba Campuran Kering
- Minyak
- Bawang Kuning - 1biji
- Lada Benggala - ½biji
- Cili Merah - 2biji
- Minyak
- Jus lemon
- Gula dan Garam
- Kisar kesemua bahan di dalam Mesin Pengisar (Food Processor ).Kemudian bentukkan adunan tersebut menjadi bulat leper ( seperti daging burger).
- Salutkan adunan yang telah dibentukkan itu dengan tepung dan gorengkan di dalam kuali.
- Masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 200°c selama 5 minit.
Celup bawang dengan telur kemudian celup dengan campuran tepung, goreng sehingga keemasan.
Cara-cara Penyediaan Hiasan :
- Masak Bawang Kuning, Lada Bengala dan Cili Merah didalam kuali, diatas api yang perlahan sehingga lembut.
- Tambahkan gula, garam dan jus lemon.
No comments:
Post a Comment