- Udang
- Sotong
- Suhun
- Limau Nipis
- Bawang Merah (dimayang halus)
- Cili Padi (dihiris halus)
- Kacang Panjang (dipotong halus)
- Asam Jawa (ambil airnya sahaja)
- Belacan (dibakar)
- Garam dan Gula
Cara-cara :
- Rebus suhun sehingga masak.
- Angkat dan ketepikan bila sudah masak dan toskan di dalam air sejuk.
- Ambil jus limau nipis dan gaulkan dengan bawang merah, cili padi dan belacan.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Rebuskan sotong.
- Gaulkan kesemua bahan iaitu sotong, suhun dan kacang panjang dengan air asam limau nipis yang sudah dibuat tadi.
- Kemudian ketepikan.
- Perapkan udang dengan garam, lada sulah dengan sedikit belacan.
- Panggangkan udang yang sudah diperap.
- Campurkan air asam jawa dengan belacan, bawang merah, air limau nipis, cili padi dan garam dan gula.
- Kacau hingga sebati.
- Hiaskan kesemua hidangan.
No comments:
Post a Comment