- 6 batang Cili Kering
- 1 biji Bawang Besar
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 keping Asam Gelugor
- Udang Besar
- 1 inci Halia
Bahan-bahan Puree Jagung :
- 1 batang Jagung (diambil biji)
- 25g Mentega
Cara-cara Penyediaan Sambal :
- Rendamkan cili kering supaya kembang.
- Kisarkan bawang besar, bawang putih, cili kering dan halia bersama-sama.
- Tumis sambal sampai harum dan masukkan asam gelugor dan reneh hingga masak.
- Goreng udang sampai masak dan campurkan masuk ke dalam sambal.
- Letak garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Puree Jagung :
- Rebus jagung sampai masak (dalam 5 minit).
- Kisarkan dengan mentega dan sedikit air sampai halus.
- Letak garam dan gula secukup rasa.
*Hidangkan hidangan ini atas daun salad.
No comments:
Post a Comment