- 100gm Udang Harimau
- 4 ketul Kaki Ayam
- 50gm Mee Suhun
- 1/2batang Jagung
- 1 mangkuk kecil Minyak Neuvida
- 50gm Bawang Kuning
- 4 ulas Bawang Putih
- 1 batang Lobak Merah
- 2 ketul Ubi
- 1 mangkuk kecil Mayonis
- 2 sudu Serbuk Cili
- 1 biji Lemon
Cara-cara :
- Kupaskan kulit udang dan perap dengan serbuk cili, lada sulah, garam dengan sedikit jus lemon dan biarkan selama 15 minit.
- Kemudian rebuskan ubi dan jagung sehingga lembut dan masukkan ke dalam mangkuk dan leyekkan. Masukkan sedikit mayo dan gaul semuanya.
- Rendamkan mee suhun terlebih dahulu kemudian potong lobak halus-halus dan panjang-panjang.
- Rebuskan kaki ayam dengan kulit udang di dalam air untuk mendapatkan rebusan.
- Setelah air rebusan menjadi warna perang tapiskan, kemudian masukkan semula ke dalam pot dan panaskan.
- Kemudian masukkan lobak halus dan mee suhun kemudian masak selama 1 minit.
- Tapiskan danmasukkan garam serta lada sulah secukup rasa.
- Grilkan udang yang telah diperap di atas pan selama 5 minit dan dihidang.
- Untuk sos, masukkan jus lemon, bawang putih, bawang kuning, garam dan minyak neuvida. Tumiskan sebentar dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment