- 1 biji bawang Bombay
- 1 batang lobak merah
- 1 batang leek
- 1 batang celery
- 1 biji tomato
- 1 ketul ubi
- 1 tin cendawan abolon
- 1 kiub stok ikan bilis
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji limau nipis
- 1/2 sudu kecil daun thyme
- 2 biji cili padi
- 1 ekor ikan haruan
Cara-cara :
- Mula-mula hiris bawang Bombay dan potong lobak merah, batang leek dan celeri.
- Asingkan semua bahan yang dipotong tadi untuk stok mirepoix.
- Sekarang masukkankan 150ml air ke dalam pot dan panaskan sehingga mendidih.
- Selepas itu masukkan bahan-bahan mirepoix ke dalam pot.
- Kemudian potong fillet ikan haruan.
- Ambil kepala ikan haruan bersama tulangnya dan didihkan sehingga menjadi stok selama 30 minit.
- Isi ikan haruan yang telah di fillet masukkan ke dalam foil bersama perahan limau nipis, serbuk thyme dan bawang putih yang telah diketuk.
- Bungkuskan foil itu dan masukkan ke dalam oven selama 6 minit setelah oven disetkan pada suhu 180'C.
- Setelah air rebusan mirepoix dengan tulang ikan menjadi stok, tapiskan stok itu dan simpan airnya.
- Ambil pot yang lain dan panaskan dengan sedikit minyak.
- Tumis bawang Bombay, bawang putih, 2 biji cili padi dengan l stok ikan bilis.
- Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan stok ikan haruan tadi serta ubi kentang dan rebus selama 10 minit.
- Masukkan tomato bersama fillet ikan haruan yang telah dikukus di dalam foil itu.
- Akhir sekali masukkan garam bersama lada sulah secukup rasa dan masukkan cendawan abalon.
- Kemudian hiaskan di dalam mangkuk bersama bawang putih dan leek goreng.
- Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment