Friday, November 18, 2011

Salsa Kaki Ayam Bersama Suhun Udang - Wahidan


Bahan-bahan :
  • 250gm Udang
  • 150gm Jagung
  • 1 bungkus/150gm Mee Suhun
  • Kaki Ayam
  • Minyak Neuvida
  • 3 biji Bawang Merah Besar (ipotong dadu)
  • 3 biji Bawang Merah Kecil (dipotong dadu)
  • 3 ulasBawangputih (dipotong dadu)
  • 2 biji Tomato (dipotong dadu)
  • 1 batang Timun (dipotong dadu)
  • 3 biji Limau Nipis
  • 2 tangkai Cili Merah

Cara-cara :
  • Rebus kaki ayam dan udang untuk buat stok.
  • Celur mee suhun dengan air panas sehingga lembut.
  • Setelah stok tersebut siap, kaki ayam tadi di carik-carik dan udang tersebut dikupas kulitnya.
  • Bahan yang dipotong dadu tadi dicampurkan kesemuanya akhir sekali masukkan kaki ayam, garam, gula, lada sulah dan jus limau.
  • Setelah mee suhun sudah lembut toskan.
  • Panaskan minyak untuk menggoreng mee suhun. Untuk bahan perisa masukkan stok udang, garam, gula dan lada sulah.
  • Akhir sekali rebus jagung untuk dihidangkan bersama.
  • Hiaskan hidangan tersebut mengikut kreativiti anda.

No comments:

Post a Comment