- 250gm Udang
- 150gm Jagung
- 1 bungkus/150gm Mee Suhun
- Kaki Ayam
- Minyak Neuvida
- 3 biji Bawang Merah Besar (ipotong dadu)
- 3 biji Bawang Merah Kecil (dipotong dadu)
- 3 ulasBawangputih (dipotong dadu)
- 2 biji Tomato (dipotong dadu)
- 1 batang Timun (dipotong dadu)
- 3 biji Limau Nipis
- 2 tangkai Cili Merah
Cara-cara :
- Rebus kaki ayam dan udang untuk buat stok.
- Celur mee suhun dengan air panas sehingga lembut.
- Setelah stok tersebut siap, kaki ayam tadi di carik-carik dan udang tersebut dikupas kulitnya.
- Bahan yang dipotong dadu tadi dicampurkan kesemuanya akhir sekali masukkan kaki ayam, garam, gula, lada sulah dan jus limau.
- Setelah mee suhun sudah lembut toskan.
- Panaskan minyak untuk menggoreng mee suhun. Untuk bahan perisa masukkan stok udang, garam, gula dan lada sulah.
- Akhir sekali rebus jagung untuk dihidangkan bersama.
- Hiaskan hidangan tersebut mengikut kreativiti anda.
No comments:
Post a Comment