- Udang Kering (digoreng dan dicincang)
- Bawang Besar Kuning (dipotong dadu)
- Timun (dimayang halus dan sejukkan)
- Lobak Merah (dimayang halus dan sejukkan)
- Daunketumbar (dimayang halus)
- Mee Suhun (direndam dalam air panas hingga kembang, ditoskan dan sejukkan)
- Lemon (diambil jusnya)
- Kulit Lemon (dicincang halus)
- Garam
- Gula
- Minyak Bijan
- Jagung (direbus dengan sedikit gula hingga empuk, ditoskan dan sejukkan)
- Kaki ayam (diirebus hingga empuk dan rendamkan dalam air dan sejukkan)
- Udang (diisiang buang semua kulit dan dicelur sebentar dansejukkan)
- *sejukkan di dalam peti sejuk
Cara-cara :
- Masukkan jus lemon, daunketumbar, gula, garam, kulit lemon, bawang dan gaul hingga sebati.
- Masukkan bahan yang lain seperti jagung, lobak merah, timun, kaki ayam yang telah diambil isinya, meesuhun, udang dan minyak bijan.
- Hiaskan dalam pinggan dan taburkan udang kering sebagai perasa dan hiasan
No comments:
Post a Comment