- 4 ekor Udang Harimau
- 50 gm Tang Hoon
- 1 biji Bawang Kuning
- 3 ulas Bawang Putih
- ½ cawan Biji Jagung
- 1 inci Halia
- 1 biji Tomato
- Daun Ketumbar
- 2 batang Serai
Cara-cara Penyediaan Udang :
Udang dibuang kotoran bahagian belakang.
Cara-cara Penyediaan Sos Daun Ketumbar :
- Potong daun ketumbar, serai dan bawang bombay.
- Kisar halia dan bawang bersama minyak dan sedikit garam.
- Perap sedikit sos dengan udang harimau dan digoreng dengan minyak yang sedikit.
- Selebih sos itu digoreng dengan minyak sampai masak, jika pekat tuang sedikit air.
- Tumis bawang bombay, bawang putih sampai wangi. Masukkan jagung.
- Masukkan tomato dan diikuti dengan tang hoon sehingga masak.
No comments:
Post a Comment