Ikan Gerang Asam - Chef Florance Tan
BAHAN-BAHAN:
- 175ml Minyak Masak
- l.1l Air
- 70g Asam Jawa/Air asam
- 900g Ikan Pari (dipotong kepingan, 5cm lebar)
- 3 helai Daun Kesum
- 1 kuntum Bunga Kantan
- 2 sudu teh Gula
- ½ sudu besar Serbuk Ikan Bilis
- 15 batang Kacang Bendi (dibuang tangkai dan dipotong menyerong)
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS:
- 30 tangkai Cili kering
- 300g Bawang Merah
- 3 ulas Bawang Putih
- 7 biji Buah Keras
- 2 cm Kunyit Hidup
- 2.5cm Lengkuas
- 4 batang Serai
- 1 ½ sudu teh Serbuk Belacan
- Hiasan:Daun Limau Purut, hirisan Cili dan Daun Bawang
CARA-CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar halus sehingga wangi.
- Masukkan air asam dan biarkan bahan-bahan tersebut mendidih.
- Selepas itu, masukkan daun kesum dan bunga kantan dan renehkan selama 8 minit.
- Besarkan api dan masukkan perasa dan ikan pari. Biarkannya selama 5 minit.
- Selepas itu, masukkan kacang bendi dan masak selama 5 minit.
Untuk hidangan:
- Hiaskan ikan gerang asam bersama daun limau purut, hirisan cili dan bawang, mengikut citarasa.
- Ikan gerang asam sangat enak dimakan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment