Tuesday, November 29, 2011

Asam Pedas Haruan - Ary Malik


Bahan-bahan :
  • 1 ekor Ikan Haruan - dihiris saiz sederhana
  • 1/2 biji Bawang Holland
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 3/4 inci Belacan
  • 10 tangkai Cili Kering
  • 10 inci Cili Merah
  • 3 batang Bendi - dibelah separuh memanjang
  • 2 batang Serai - dititik dan dihiris
  • 1 batang Bunga Kantan - dibelah separuh memanjang

Cara-cara :
  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi.
  • Masukkan air asam jawa.
  • Masukkan ikan dan bunga kantan.
  • Apabila sudah separuh masak, masukkan sayur.
  • Tambah garam dan gula, biarkan sehingga sebati.

No comments:

Post a Comment