Thursday, November 17, 2011

Sup Udang dan Ketumbar Bersama Salad Udang dan Kulit Kaki Ayam - Ary Malik


Bahan-bahan Sup Udang :
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 2 Serai (dititik)
  • 1 ikat Daun Ketumbar
  • 1 tangkai Cili Merah (dibuang biji)
  • ½ jus Lemon
  • 3 sudu besar Kicap Cair
  • 1 bungkus kecil Soo Hoon
  • Sedikit Garam
  • Sedikit Lada Sulah
  • Sedikit Gula
  • 2 ekor Udang (dibersihkan)
  • 3 kaki Ayam (dibersihkan)
  • 1/5 Jagung
  • Udang (hiasan)
Bahan-bahan Salad Udang dan Kulit Kaki Ayam :
  • Air rebusan/stok dari udang, jagung dan kaki ayam (dipotongkecil)
  • 2 ekor Udang (dicincang)
  • 1 ulas Bawang Putih (dicicang)
  • Sedikit Daun Ketumbar (dicincang)
  • ¼ tangkai Cili Merah (dipotongkecil)
  • Asam
  • 1 sudu besar Minyak Neuvida
  • Lada Sulah
  • 1/5 cawan air
Cara-cara Penyediaan Sup Udang :
  • Rebuskan dan renehkan udang, kaki ayam dan jagung.
  • Setelah masak, masukkan ketumbar dan bawang putih.
  • Masak sehingga mengeluarkan rasa dan bau, dan kemudian toskan bahan-bahan tersebut.
  • Masukkan air rebusan (stok) ke dalam periuk dan masukkan cili, kicap cair, lada, garam dan gula.
  • Masukkan udang dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan 3 sudu besar jus lemon (atau tambah mengikut selera).
  • Asingkan kaki ayam dari bahan rebusan.
Cara-cara Penyediaan Salad Udang dan Kulit Kaki Ayam :
  • Panaskan sedikit minyak ke dalam (kuali/ pan).
  • Masukkan bawang putih, cili dan udang sehingga wangi.
  • Tambahkan perasa garam dan lada sulah.
Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Di dalam mangkuk, campurkan 1 sudu besar minyak Neuvida bersama dengan air dan ketumbar. Gaulkan hingga sebati dan tambahkan perasa garam dan lada sulah
  • Campurkan bahan-bahan udang dan jagung yang dimasak tadi dan gaul bersama.
  • Hiriskan kulit kaki ayam dan gaul bersama.

No comments:

Post a Comment