Bahan-bahan Sup Udang :
- 2 ulas Bawang Putih
- 2 Serai (dititik)
- 1 ikat Daun Ketumbar
- 1 tangkai Cili Merah (dibuang biji)
- ½ jus Lemon
- 3 sudu besar Kicap Cair
- 1 bungkus kecil Soo Hoon
- Sedikit Garam
- Sedikit Lada Sulah
- Sedikit Gula
- 2 ekor Udang (dibersihkan)
- 3 kaki Ayam (dibersihkan)
- 1/5 Jagung
- Udang (hiasan)
Bahan-bahan Salad Udang dan Kulit Kaki Ayam :
- Air rebusan/stok dari udang, jagung dan kaki ayam (dipotongkecil)
- 2 ekor Udang (dicincang)
- 1 ulas Bawang Putih (dicicang)
- Sedikit Daun Ketumbar (dicincang)
- ¼ tangkai Cili Merah (dipotongkecil)
- Asam
- 1 sudu besar Minyak Neuvida
- Lada Sulah
- 1/5 cawan air
Cara-cara Penyediaan Sup Udang :
- Rebuskan dan renehkan udang, kaki ayam dan jagung.
- Setelah masak, masukkan ketumbar dan bawang putih.
- Masak sehingga mengeluarkan rasa dan bau, dan kemudian toskan bahan-bahan tersebut.
- Masukkan air rebusan (stok) ke dalam periuk dan masukkan cili, kicap cair, lada, garam dan gula.
- Masukkan udang dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan 3 sudu besar jus lemon (atau tambah mengikut selera).
- Asingkan kaki ayam dari bahan rebusan.
Cara-cara Penyediaan Salad Udang dan Kulit Kaki Ayam :
- Panaskan sedikit minyak ke dalam (kuali/ pan).
- Masukkan bawang putih, cili dan udang sehingga wangi.
- Tambahkan perasa garam dan lada sulah.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Di dalam mangkuk, campurkan 1 sudu besar minyak Neuvida bersama dengan air dan ketumbar. Gaulkan hingga sebati dan tambahkan perasa garam dan lada sulah
- Campurkan bahan-bahan udang dan jagung yang dimasak tadi dan gaul bersama.
- Hiriskan kulit kaki ayam dan gaul bersama.
No comments:
Post a Comment