Sunday, November 20, 2011

Salad Kaki Ayam dan Cucur Udang - Amita


Bahan-bahan Salad Kaki Ayam :

  • 3 Kaki Ayam
  • 1 biji Kubis Merah
  • Lobak Merah (dihiris halus)
  • Bawang Merah
  • 4 helai Daun Ketumbar (dihiris)
  • 30gm Tang Hoon



Bahan-bahan Sos :

  • Kulit Limau Nipis (diparut)
  • 3 biji Limau Nipis (ambil jusnya)
  • 1 sebatang Bunga Kantan (dihiris kecil)
  • 3 sudu Besar Gula
  • 1 sudu kecil Garam
  • 4 sudu besar Minyak Neuvida
  • 2 tangkai Cili Padi



Cara-cara :

  • Rebuskan tang hoon dan keluarkan apabila sudah lembut.
  • Masukkan dalam air sejuk.
  • Rebuskan kaki ayam dan keluarkan sebaik sahaja sudah masak. Jangan masak lama sebab kulit kaki ayam akan menjadi lembut.
  • Asingkan kulit kaki ayam daripada tulang kaki ayam. Masukkan dalam air sejuk.
  • Campurkan semua bahan-bahan untuk sos.
  • Keringkan semua bahan-bahan untuk salad kaki ayam dengan tisu dapur.
  • Campurkan sos dengan salad.

No comments:

Post a Comment