Thursday, November 10, 2011

Udang Bersos Kari Nyonya Bermangga - Zeri


Bahan-bahan dikisar halus :
  • Udang 4 ekor
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2cm kunyit hidup
  • 2cm lengkuas
  • 6 tangkai cili kering direbus
Bahan digoreng & dipotong bulat :
  • 2 hiris terung
  • 1 hiris lada benggala hijau, merah, kuning
  • Rempah 4 sekawan
  • Sebelah biji manga
Bahan dihiris :
  • 2 tangkal daun kesom
  • 2 tangkal daun ketumbar
Bahan-bahan lain :
  • 4 sudu besar santan
  • Minyak, gula, garam, lada sulah secukup rasa
Cara-cara :
  • Udang digoreng di dalam pan
  • Sebelum itu, panaskan garam dan lada sulah dan sedikit bahan yang dikisar
  • Tumis bahan yang dikisar ke dalam pan yang berminyak sedikit
  • Tumis sehingga masak rempahnya bersama 4 cawan rempah.
  • Masukkan santan masak sehingga pecah minyak
  • Masukkan mangga dadu, daun ketumbar dan daun kesum.
  • Tambahkan dengan garam, gula dan lada hitam
  • Susun sayur dan udang ke dalam pinggan dan hidangkan sos diatasnya

No comments:

Post a Comment