Open-Faced Burger Malaysia - Brian
Bahan-bahan :
- Buah ‘Avacado’ (dihiris nipis) - 1 biji
- Roti burger
Bahan-bahan A :
- Bawang Merah Besar - 1biji
- Bawang Putih - 2 ulas
Cili Kering (direndam dalam air panas) - 5 keping
- Minyak masak
- Ikan bilis (digoreng garing)
Bahan-bahan B :
- Dadih Asli (Yogurt) - ½ cawan
- Timun ( dibuang kulit dan dipotong kiub)
- Garam dan Lada Hitam
- Serbuk Jintan Putih/Paprika
Bahan-bahan C :
- Daging Lembu - 300gm
- Daun Parsley - Segengam
- Garam dan Lada Hitam
- Telur - 1 biji
Cara-cara :
- Kisarkan bahan A dan tumiskan dalam minyak masak secukupnya sehingga garing. Tambahkan sedikit air dan dadih asli untuk mendapatkan konsistensi sos yang diingini. Campurkan ikan bilis dan garam serta gula yang secukupnya.
- Kisarkan bahan C dalam Mesin Pengisar dan biarkan rehat untuk 15 minit. Buatkan ‘Patty Burger’ mengikut ketebalan dan saiz yang diingini. Masakkan atas api sederhana sehingga jus yang mengalir keluar dari burger jernih/tidak berdarah.
- Gabungkan bahan B dan simpankan dalam peti sejuk sebelum dihidang.
- Toskan Roti Burger dan susunkan kepingan buah ‘Avocado’ diikuti ‘Patty Burger’ dan sambal tumis ikan bilis. Taburkan biji bijian.
- Hidangkan dengan bahan B.
No comments:
Post a Comment