Wednesday, November 16, 2011

Open-Faced Burger Malaysia - Brian


Bahan-bahan :
  • Buah ‘Avacado’ (dihiris nipis) - 1 biji
  • Roti burger
Bahan-bahan A :
  • Bawang Merah Besar - 1biji
  • Bawang Putih - 2 ulas
  • Cili Kering (direndam dalam air panas) - 5 keping
  • Minyak masak
  • Ikan bilis (digoreng garing)
Bahan-bahan B :
  • Dadih Asli (Yogurt) - ½ cawan
  • Timun ( dibuang kulit dan dipotong kiub)
  • Garam dan Lada Hitam
  • Serbuk Jintan Putih/Paprika
Bahan-bahan C :
  • Daging Lembu - 300gm
  • Daun Parsley - Segengam
  • Garam dan Lada Hitam
  • Telur - 1 biji
Cara-cara :
  • Kisarkan bahan A dan tumiskan dalam minyak masak secukupnya sehingga garing. Tambahkan sedikit air dan dadih asli untuk mendapatkan konsistensi sos yang diingini. Campurkan ikan bilis dan garam serta gula yang secukupnya.
  • Kisarkan bahan C dalam Mesin Pengisar dan biarkan rehat untuk 15 minit. Buatkan ‘Patty Burger’ mengikut ketebalan dan saiz yang diingini. Masakkan atas api sederhana sehingga jus yang mengalir keluar dari burger jernih/tidak berdarah.
  • Gabungkan bahan B dan simpankan dalam peti sejuk sebelum dihidang.
  • Toskan Roti Burger dan susunkan kepingan buah ‘Avocado’ diikuti ‘Patty Burger’ dan sambal tumis ikan bilis. Taburkan biji bijian.
  • Hidangkan dengan bahan B.

No comments:

Post a Comment