- Serbuk kunyit
- Garam dan gula
- Filet mignon
- Tali (untuk mengikat filet mignon)
Bahan-bahan Kuah Percik :
- Cili Kering
- Serai
- Bawang Merah Besar
- Bawang Putih
- Serbuk Kunyit
- Santan
Bahan-bahan Air Asam :
- Tomato
- Cili Merah
- Cili Padi
- Ketumbar
- Bawang Merah
- Stok Udang
- Air Asam
- Limau
Bahan-bahan Nasi Putih :
- Beras Jasmine
- Serai
- Halia
Bahan-bahan Salsa :
- Potong tomato ceri menjadi dua.
- Hiris bawang kecil dan cili padi.
- Koyak daun ketumbar ke serpihan kecil
Cara-cara Penyediaan Tenderloin :
- Trim filet mignon dari bahagian batang pinang yang lain hingga cantik dan bulat.
- Ikat dengan tali supaya bahagiannya kekal bulat dan cantik masa memasak.
- Perapkan seluruh filet mignon dengan kunyit, garam dan gula, selama 1 jam.
- Goreng dengan sekejap (sear) semua bahagian filet hingga perang dengan suhu yang panas di atas kuali menggoreng.
- Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 100 darjah celcius selama 45 minit hingga 1 jam.
Cara-cara Penyediaan
- Kisarkan semua bahan hingga amat halus dengan air.
- Reneh atas pot untuk selama 1 jam supaya semua bahan jadi lembut.
- Letakkan gula dan garam secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Air Asam :
- Kisar tomato, cili merah, cili padi, ketumbar dan bawang merah, dengan jus limau dan air asam.
- Tambahkan gula, garam dan jus limau mengikut cita rasa anda.
Cara-cara Penyediaan Nasi Putih :
- Tanak nasi dengan serai dan halia.
Cara-cara Penyediaan Salsa :
Semasa menghidang, toskan bersama bahan dengan sedikit air asam dan lobak atas pinggan.
Pasukan Merah: Ezani (Ketua Kumpulan), Imelda, Amita, Zuraidah, Felix, Saiful, Wahidan, Raymond, Nik Michael,Danial
No comments:
Post a Comment