Sunday, November 20, 2011

Dari Laut Ke Darat - Terrence


Bahan-bahan :

  • Udang
  • Minyak Neuvida
  • Soo Hoon
  • Jagung
  • Kuning Telur
  • Daun Ketumbar
  • Mayoneise
  • Daun Salad
  • Lada Merah
  • Limau


Cara-cara :

  • Bersihkan udang selepas dikupas kulitnya.
  • Lembutkan mee suhun di dalam air panas.
  • Potong jagung dan ambil bijinya untuk dimasak dalam air selama 7 minit.
  • Hiris daun ketumbar dan lada merah. Ketepikan.
  • Guna kuning telur sahaja dan sebiji limau. Pukul sehingga sebati, masukkan minyak Neuvida dan pukul hingga pekat,untuk membuat mayoneise.
  • Pukul sebiji telur dan masukkan garam, ketumbar, lada merah. Gaulkan udang dan bungkuskan udang dengan mee suhun.
  • Campurkan soo hoon, jagung, limau, ketumbar, dan lada merah. Gaul hingga sebati.
  • Sediakan daun salad dan bungkuskan bahan-bahan tadi.
  • Susun udang di pinggan dengan mayoneise ditepi dan potong salad yang di bungkus.

No comments:

Post a Comment