Bahan-bahan Udang :
- 5 ekor Udang Besar
- 50 gm Almond (dikisar kasar)
- 1 Telur (dipukul)
- Garam
- Lada Sulah
Bahan-bahan Mayonis Bawang Putih (Aoilin) :
- 1 sudu besar Jus Lemon
- 1 Kuning Telur
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang)
- Garam
- 5 sudu besar Minyak Neuvida
Bahan-bahan Salad Soo Hoon :
- 1 bungkus kecil Soo Hoon
- Segenggam kecil Daun Ketumbar
- 2 sudu besar Jagung
- 1 batang Cili (dihiris)
Bahan-bahan Sos Minyak Udang :
- 5 kepala Udang dan kulit Udang
- 1 cawan Minyak Neuvida
- 2 ulas Bawang Putih
- 2 batang Cili (dihiris)
- ½ biji Bawang Besar (dicincang)
- 1 sudu besar Jus Lemon
- Garam
- Gula
Cara-cara Penyediaan Udang :
- Kupaskan udang dan tinggalkan ekornya.
- Hiriskan di bahagian belakang udang dari kepala ke ekor dan buangkan tali perut.
- Panaskan minyak.
- Salutkan udang dengan badam, kemudian celupkan ke dalam telur dan sekali lagi salutkan dengan badam.
- Gorengkan sehingga keemasan.
Cara-cara Penyediaan Mayonis Bawang Putih (Aoilin) :
- Campurkan kuning telur dan jus lemon dalam mangkuk besar.
- Kacaukan sehingga sehingga sebati.
- Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau untuk menggabungkan minyak, telur dan jus lemon sehingga pekat.
- Masukkan bawang putih dan garam sehingga cukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Salad Soo Hoon :
- Rebuskan Soo Hoon.
- Rebuskan jagung.
- Campurkan semua bahan di atas dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Sos Minyak Udang :
- Masukkan minyak, bawang putih, cili, bawang besar (tinggalkan sedikit untuk sos)
- Biarkan bahan-bahan didalam minyak sehingga naik bau.
- Tapiskan dalam mangkuk bersih, ambil 3 sudu besar minyak, udang, jus lemon, bawang besar garam dan gula.
- Biarkan sehingga sebati.
- Toskan sos bersama salad Soo Hoon.
No comments:
Post a Comment