- 1 ekor ikan haruan - dipotong setebal dua jari sebanyak empat hiris
- 5 biji bawang merah - dikisar kasar
- 1/2 labu bawang putih - dikisar kasar
- 6 tangkai cili kering - dikisar kasar
- 2 inci halia - dikisar kasar
- 2 inci kunyit hidup - dikisar kasar
- 1 batang cili merah hidup - dikisar kasar
- 7 helai daun limau purut - dimayang
- 3 helai daun kunyit - dimayang
- 2 batang serai - dimayang
- 4 sudu kerisik
- Garam dan gula secukup rasa
- Nasi putih
Cara-cara :
- Bersihkan ikan dan gaul dengan sedikit garam dan lemon.
- Gaulkan bahan-bahan dikisar kasar tadi bersama bahan-bahan yang telah dimayang halus.
- Gaul hingga sebati.
- Perahkan lemon pada kesemua bahan yang telah digaul dan tambah garam secukup rasa.
- Perapkan ikan dengan kesemua bahan tadi dan balut dengan daun kunyit. Biar seketika.
- Balut bungkusan ikan dengan aluminium foil dan bakar atas kuali hingga masak.
- Hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment