- 400g Beras (Calrose atau California)
- 160g Udang Harimau (dibuang kulit tengah)
- 200g Ayam (dipotong kepingan kecil)
- 100g Sotong (dihiris)
- 100g Sosej Ayam (dihiris)
- 120g Lala
- 120g Kupang
- 20g Bawang Putih (dicincang halus)
- 20g Bawang Putih (dimayang)
- 40g Bawang Besar (dimayang)
- 80g Lada Benggala Merah (dihiris nipis)
- 80g Lada Benggala Kuning (dihiris nipis)
- 80g Lada Benggala Hijau (dihiris nipis)
- 5g Cili Padi (dihiris nipis)
- 50g Kacang Hijau (green peas)
- 5g Daun Parsli (dicincang halus)
- 1g Bunga Saffron
- 2biji Buah Tomato Segar (dipotong dadu)
- 200g Coulis Buah Tomato
- 800ml Air Rebusan Ayam
- 150ml Minyak Neuvida
- Garam dan Lada Sulah
- 1 biji Buah Limau
- Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bawang putih, bawang besar, lada benggala hingga naik bau.
- Masukkan bunga saffron, coulis tomato dan air rebusan ayam.
- Masak di atas api sederhana dan biarkan beberapa ketika.
- Panaskan minyak didalam kuali leper paella. Masukkan bawang putih yang dicincang halus bersama daun parsli, cili padi, ayam, sotong, sosej dan lala.
- Masukkan coulis tomato, buah tomato dan beras. Kemudian kacau bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Tuangkan air rebusan ayam kedalam campuran beras, sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga beras menyerap air rebusan.
- Kemudian perlahankan api dan ulangi proses ini hingga nasi hamper 90% masak.
- Masukkan garam dan lada secukup rasa, udang, kepah dan kacang hijau.
- Pindahkan ke dalam ketuhar hingga nasi masak sepenuhnya.
BAHAN-BAHAN:
CARA-CARA PENYEDIAAN:
Hiasan:
Potong buah limau kepada bentuk “wedges” dan letakkan di atas nasi paella bersama daun parsli.
No comments:
Post a Comment