- Ayam bahagian dada (dipotong bahagian kecil dan dibuang kulitnya)
- Bawang Putih dipotong dadu
- Bawang Holland (potong dadu)
- Tomato Paste dan Tomato Puree
- Lada Benggala Hijau (potong dadu)
- Mentega
- Serbuk Bawang Putih (bahan perapan)
- Serbuk Kayu Manis (bahan perapan)
- Serbuk Paprika (bahan perapan)
- Serbuk Kurman (bahan perapan)
- Garam dan Lada Sulah
- Tomato Kecil Kuning dan Merah
- Buah Zaitun Hitam
- Serbuk Ketumbar
- Serbuk Jintan Manis
Cara-cara :
- Perapkan ayam dengan bahan-bahan perapan (pada kedua belah dada ayam). Goreng kedua-dua belah dan ketepikan. Tambah garam dan lada sulah.
- Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bawang Holland, bawang putih hingga naik wangi.
- Tambahkan pes tomato dan puri tomato serta bahan-bahan serbuk yang digunakan dalam bahan perapan tadi.
- Tambahkan 3 cawan air dan biarkan mereneh.
- Tambahkan serbuk ketumbar dan jintan manis, biarkan sebati.
- Tambahkan garam dan lada sulah dan masukkan tomato dan buah zaitun hitam.
- Tutup api dan masukkan mentega, biarkan sebati.
Pasukan Biru: Shahriah (Ketua Kumpulan), Ary Malik, Deena, Zamir, Zahin, Kamaruzzaman, Azlina, Mastura, Brian
No comments:
Post a Comment