- 1 mangkuk kecil Beras
- 3 ketul Kaki Ayam
- 1 1/2 inci Halia
- Garam secukup rasa
- 2 inci Batang Leek
- 3 ulas Bawang Kecil
- 3 sudu Minyak
- 5 cawan Air
- 1 batang Jagung
- 3 ulas Bawang Putih
- Lada Sulah
Bahan-bahan Udang Goreng Daun Ketumbar :
- 3 ekor Udang
- 2 ulas Bawang Merah
- Lada Sulah
- 1 bungkus Mee Suhun
- 2 sudu besar Minyak
- 2 ulas Bawang Putih
- Garam
- 1 inci Halia
- 1 tangkai Lada Merah
- 3 batang Daun Ketumbar
Cara-cara Penyediaan Bubur Jagung Istimewa :
- Perapkan kaki ayam dengan lada sulah dan garam.
- Rebuskan nasi sehingga mendidih masukkan kaki ayam.
- Potong dadu bawang merah, bawang putih dan halia.
- Tumiskan bahan yang telah dipotong dadu sehingga naik bau dan masukkan ke dalam nasi yang telah menjadi bubur.
- Setelah bubur kembang dan kaki ayam empuk, masukkan leek, jagung dan sesuaikan rasa.
- Hidangkan bersama gorengan minyak bawang merah, bawang putih dan halia dan sedikit serbuk lada sulah.
Cara-cara Penyediaan Udang Goreng Daun Ketumbar :
- Perapkan udang bersama bawang merah, bawang putih, halia dan lada merah dipotong didadu, garam dan lada sulah.
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Hiris daun ketumbar dan goreng sehingga garing. Masukkan mee suhun dan goreng.
- Angkat dan hidangkan bersama-sama udang.
No comments:
Post a Comment