- 1 biji Buah Pic (belah separuh dan keluarkan biji)
- 3 cawan Air
- 3/4 cawan Gula
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 2 kuntum Bunga Lawang
- 1 biji Lemon (parut kulit)
Bahan-bahan Curd Lemon Ubi Bit :
- 1 biji Ubi Bit
- 3 biji Kuning Telur
- 4 sudu besar Gula
- 2 biji lemon (ambil jusnya)
Bahan-bahan French Toast :
- 1 buku Roti Ciabatta (dipotong kiub)
- 2 cawan Krim
- 2 biji Telur
- 2 sudu besar Gula Icing
Cara-cara Penyediaan Pic Rendidih :
- Didihkan semua bahan kecuali buah pic untuk membuat sirap.
- Perlahankan api dan masukkan buah pic. Masak perlahan-lahan sehingga lembut tapi tidak hancur.
- Apabila sudah masak, keluarkan pic, kupas kulitnya.
- Didihkan sirap rebusan sehingga pekat.
Cara-cara Penyediaan Curd Lemon Ubi Bit :
- Kupaskan dan parutkan ubi bit.
- Masak dengan sedikit air hingga lembut.
- Masukkan gula. Kisarkan dengan sedikit air sehingga halus.
- Pukulkan kuning telur, gula dan jus lemon hingga sebati.
- Masukkan ubi bit yang dikisar dan masak perlahan-lahan hingga pekat.
- Tapiskan.
Cara-cara Penyediaan French Toast :
- Pukul hingga sebati.
- Celup kiub roti, masak dalam sedikit mentega cair sehingga keperangan.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment