- Kacang Pis Hijau - 1 cawan
- Kacang Kuda - 1 cawan
- Kacang Dal Kuning (Yellow Lentil) - 1 cawan
- Bawang Merah (dicincang) - 3 sudu besar
- Daun Pasli Segar (dicincang) - 2 sudu besar
- Daun Sup (dicincang) - 2 sudu besar
- Daun Ketumbar Segar (dicincang) - 2 sudu besar
- Lada ‘Cayenne’
- Kentang ‘Idaho’ - 3 biji
- Cendawan ‘Potobello’ - 6 biji
- Tomato (dicincang) - 2 biji
- Telur - 3 biji
- Minyak Neuvida
- Bawang Putih - 2 ulas
- Bawang Besar - 1 biji
- Cuka ‘Malt’ - 2 sudu besar
- Cili (dicincang halus) - 3 biji
- Jus Tomato - ½ cawan
- Dadih Asli - 1 cawan
- Timun (dipotong dadu) - 1 biji
- Lemon - 1 biji
- Timun Jepun Kuning - 1 biji
- Timun Jepung Hijau - 1 biji
- Madu - 3 sudu besar
- ‘Mustard’ - 2 sudu kecil
- Salad Campuran
- Biji Jintan Putih (ditumbuk)
- Biji Ketumbar
- Garam dan Lada Sulah
- Tepung Gandum
- Tepung Beras
- Rebuskan ubi sekali dengan kulitnya sehingg empuk. Letakkan sedikit garam ke dalam.
- Sejukkan ubi dan buangkan kulitnya. Bahagikan 3 ubi tersebut kepada 3 mangkuk berbeza.
- Mangkuk pertama, letakkan kacang kuda. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan daun ketumbar dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
- Mangkuk kedua, letakkan Kacang Pis Hijau. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan daun sup dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
- Mangkuk ketiga, letakkan kacang dal. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan Daun Pasli dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
- Tips: Pastikan adunan pejal. Jika adunan lembik tambahkan ubi untuk pejalkan adunan
- Bentukkan ketiga-tiga adunan sehingga menjadi bebola. Lenyek sehingga menjadi ‘Patty’. Tebal ½ inci dan diameter 2 inci.
- Panaskan kuali dan tuangkan minyak sedikit.-(Pastikan api perlahan supaya patty masak)
- Masukkan ‘Patties’ ke dalam kualidan masakkan patty selama 2 minit untuk setiap permukaan.
- Angkatkan ‘Patties’ dan biarkan ketepi.
- Terus masukkan cendawan Portobello ke dalam kuali dan gorengkan sekejap.
- Angkat cendawan yang digoreng tadi dan masukkan ke dalam ketuhar selama 5 minit.
- Sos pertama: Campurkan tomato, bawang besar, Cuka ‘Malt’, cili dan jus tomato ke dalam periuk. - (Pastikan api perlahan supaya sos masak)
- Sos kedua: Masukkan Dadih Asli, timun yang dipotong dadu, garam, lada dan perahkan sedikit lemon ke dalam mangkuk. Kacau sehingga sebati.
- Sos ketiga:Campurkan ‘mustard’ dan madu ke dalam mangkuk. Tuangkan sedikit minyak neuvida ke dalam sos.
Perahkan sedikit lemon ke dalam salad campuran. Tuangkan sedikit minyak neuvida dan garam. Gaul sehingga sekata.
Hidangan Sampingan :
- Potongkan Timun Jepun kuning dan hijau secara memanjang (batonnet cut).
- Salutkan Timun Jepun dengan tepung gandung dan tepung beras. Kemudin debu kan dengan tepung biasa.
- Seterusnya goreng Timun Jepun sehingga ranggup.
No comments:
Post a Comment