- Daging Batang Pinang
- Rempah kuzi (semua rempah disangani dan dikisar halus)
- Ketumbar, Jintan Putih, Jintan Manis, Lada Putih, Kayu Manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga, Cengkih
- Bawang Holland (dimayang dan digoreng)
- Bawang Merah (dimayang dan digoreng)
- Bawang Putih (dimayang dan digoreng)
- Tomato Puri
- Susu Cair
- Halia
- Garam dan Gula
- Kacang Gajus (digoreng)
- Kismis (digoreng)
Bahan-bahan Kus-kus Briyani :
- Couse-couse
- Susu Cair
- Tairu (susu cair + lemon)
- Saffron (rendam sedikit air)
- Bawang merah kecil (hiris/mayang)
- Bawang putih (mayang)
- Halia (mayang)
- Kayu Manis
- Cengkih
- Bunga Lawang
- Buah Pelaga
- Mentega/Minyak Sapi
- Serai
- Susu Cair
Cara-cara Penyediaan Daging Panggang Kuzi :
- Kisarkan bawang Holland, bawang merah dan bawang putih.
- Butterflykan daging batang pinang.
- Tumiskan kayu manis, cengkih, buah pelaga dan halia.
- Masukkan rempah kuzi dan tumis sehingga garing.
- Masukkan kesemua bawang goreng yang telah dikisar.
- Masukkan susu cair dan tomato puri.
- Masukkan kismis dan gajus dan perasa.
- Masak sehingga kuah pekat.
- Leperkan daging dan sapukan kuah kuzi di atas daging.
- Kemudian gulungkan daging seperti swiss roll dan ikat dengan ‘Butcher String’.
- Bakar di dalam oven selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Cara-cara Penyediaan Kus-kus Briyani :
- Panaskan minyak sapi/mentega, tumiskan kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga.
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih, serai, halia sehingga naik bau.
- Masukkan air, susu cair dan didihkan.
- Masukkan couse-couse dan kacau rata.
- Angkat dan hidangkan.
Pasukan Biru: Shahriah (Ketua Kumpulan), Ary Malik, Deena, Zamir, Zahin, Kamaruzzaman, Azlina, Mastura, Brian
No comments:
Post a Comment