- 1 Roti Focaccia
- 2 batang Sosej Ayam
- 1 biji Ubi Bit
- 1 biji Buah Pic
- 2 sudu besar Pati Tomato
- 1 biji Tomato Segar
- 100gm Keju Mozarella
- 1 biji Bawang Kuning
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 sudu kecil Serbuk Thyme
- 50gm Krim Putar
- Garam secukup
- lada sulah secukup rasa
Cara-cara :
- Cincang bawang kuning dengan bawang putih kemudian hiris sosej ayam bulat-bulat.
- Ambil satu periuk yang berisi air kemudian didihkan dan masukkan tomato yang telah dikelar ke dalamnya.
- Panaskan kuali leper yang berisi minyak kemudian tumiskan bawang putih dengan bawang kuning yang telah dipotong dadu.
- Setelah naik bau masukkan 2 sudu besar pati tomato bersama tomato yang direbus untuk keluarkan kulitnya. Kemudian cincang tomato tersebut.
- Gaul kesemuanya dan masukkan sosej ayam yang dipotong bulat.
- Masukkan thyme, garam, lada sulah secukup rasa dan letakkan bolognais di tepi.
- Sekarang potongkan roti focaccia di bahagian tepi untuk dibahagikan kepada tiga.
- Taburkan keju mozzarella yang telah diparut pada focaccia yang telah dibahagi kepada tiga itu .
- Pastikan keju itu ditabur sehingga menutupi setiap permukaan roti itu.
- Kemudian letak bolognis sosej ayam itu disetiap lapisan roti.
- Setelah ia menjadi tiga lapisan, masukkan ke dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 180’c.
Cara-cara Penyediaan Ubi Bit Manisan :
- Ubi bit dipotong dadu kemudian dimasukkan ke dalam kuali leper yang telah dipanaskan .
- Selepas itu, masukkan krim putar bersama dua sudu besar gula .
- Akhir sekali, masukkan buah pic yang telah dicincang dan sejukkan.
- Selepas itu, hidangkan bersama roti focaccia berlapis keju ala lagsana.
No comments:
Post a Comment