- Udang (dikopek kulit)
- 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
Bahan-bahan Kerabu :
- 1/4 biji Buah Kundur (dihiris halus dan memanjang)
- 1/2 Lobak Merah (dipotong julienne)
- 1/2 biji Bawang Merah (dihiris halus-halus)
Bahan-bahan Sambal Belacan :
- 1 biji Bawang Merah (potong kasar)
- 6 batang Cili Merah Hidup (potong kasar)
- 1 ulas Bawang Putih (potong kasar)
- 1 sudu teh Belacan (yang sudah dibakar)
- 1 biji Limau Nipis (diambil jusnya)
Cara-cara Penyediaan Udang Panggang :
- Tumis bawang putih hingga harum.
- Masukkan udang dan panggang selama 45 saat satu belah.
- Keluarkan dari pan dan biarkan.
Cara-cara Penyedian Kerabu :
- Panggang buah kundur atas pan hingga warm bertukar jadi perang.
- Potong buah kundur ke potongan julienne dan toskan dengan bahan yang lain.
Cara-cara Penyediaan Sambal Belacan :
- Kisar semua bahan ke dalam pengisar.
- Masuk garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment