Friday, November 11, 2011

Tomato Sumbat Bersama Udang Goreng Salut Badam Kelapa - Azlina & Fadzilina


Bahan-bahan :
  • Tomato
  • Beras
  • Cendawan
  • Zucchini hijau
  • Zucchini kuning
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Mentega
Cara-cara :
  • Panaskan ketuhar 180’
  • Masak nasi diatas api sehingga separa masak.
  • Tumiskan bawang putih dan bawang besar bersama mentega.
  • Masukkan zucchini dan masak sehingga lembut.
  • Gaulkan bahan tumisan bersama nasi yang ditanak tadi dan ketepikan untuk disumbat kedalam kelongsong tomato.
  • Letakkan keatas dulang pembakar dan siramkan dengan minyak zaitun. Bakar selama 40 minit.
UDANG GORENG SALUT BADAM KELAPA

Bahan-bahan :
  • Udang
  • Badam
  • Santan
  • Tepung
  • Telur
  • Minyak Masak
Cara-cara :
  • Udang dibelah belakang, dibuang urat, buang air dan salin najis.
  • Perapkan udang bersama garam dan lada sulah.
  • Badam dikisar kasar dan telur dipukul.
  • Celupkan udang ke dalam telur dan terapkan ke dalam tepung.
  • Celupkan udang sekali lagi ke dalam santan pekat dan terapkan di dalam kisaran badam.
  • Gorengkan udang dengan minyak penuh.
SOS

Bahan-bahan :
  • Bawang Putih
  • Tomato
  • Bawang Besar
  • Mentega
Cara-cara :
  • Panaskan mentega sehingga cair.
  • Tumiskan bawang putih dengan bawang besar dan masuk baki isi tomato dan tomato cincang.
  • Renehkan tomato dengan 2 sudu besar air.
  • Setelah empuk, masukkan kandungan kuak ke dalam blender dan kisar halus.
  • Masukkan semua ke dalam periuk dan panaskan.
  • Renehkan kuah sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment