- Tomato
- Beras
- Cendawan
- Zucchini hijau
- Zucchini kuning
- Bawang besar
- Bawang putih
- Mentega
- Panaskan ketuhar 180’
- Masak nasi diatas api sehingga separa masak.
- Tumiskan bawang putih dan bawang besar bersama mentega.
- Masukkan zucchini dan masak sehingga lembut.
- Gaulkan bahan tumisan bersama nasi yang ditanak tadi dan ketepikan untuk disumbat kedalam kelongsong tomato.
- Letakkan keatas dulang pembakar dan siramkan dengan minyak zaitun. Bakar selama 40 minit.
Bahan-bahan :
- Udang
- Badam
- Santan
- Tepung
- Telur
- Minyak Masak
- Udang dibelah belakang, dibuang urat, buang air dan salin najis.
- Perapkan udang bersama garam dan lada sulah.
- Badam dikisar kasar dan telur dipukul.
- Celupkan udang ke dalam telur dan terapkan ke dalam tepung.
- Celupkan udang sekali lagi ke dalam santan pekat dan terapkan di dalam kisaran badam.
- Gorengkan udang dengan minyak penuh.
Bahan-bahan :
- Bawang Putih
- Tomato
- Bawang Besar
- Mentega
- Panaskan mentega sehingga cair.
- Tumiskan bawang putih dengan bawang besar dan masuk baki isi tomato dan tomato cincang.
- Renehkan tomato dengan 2 sudu besar air.
- Setelah empuk, masukkan kandungan kuak ke dalam blender dan kisar halus.
- Masukkan semua ke dalam periuk dan panaskan.
- Renehkan kuah sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment