- 125gm Tepung
- 2 biji Telur
- 250ml Susu segar
- 20gm Mentega
- Garam
- Minyak
- Kacaukan tepung, telur, susu segar, mentega didalam mangkuk hingga sebati. Letakkan sedikit garam.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tuang keluar minyak panas. Sapukan sedikit mentega dikuali.
- Sendukkan acuan ke kuali dan leperkan acuan dengan memusingkan kuali sehingga nipis.
- Masakkan dengan api yang perlahan sehingga perang dan terbalikkan dan masak selam 2 minit.
- Gunakan kuali tidak melekat untuk memudahkan memasak crepe.
Bahan-bahan :
- 200ml Susu segar
- 50ml Santan
- 50gm Gula
- 2 biji Telur
- Garam
- Panaskan susu dengan santan sehingga panas tapi tidak mendidih.
- Masukkan gula dan kacau sehingga larut.
- Pecahkn telur dalam mangkuk lain dan tuangkan sedikit susu panas ke dalam mangkuk telur.
- Kembalikan susu panas ke api dan tuangkan acuan telur dan susu ke dalam.
- Sentiasa kacau acuan baru itu supaya telur tidak berketul.
- Kacau sehingga pekat.
Bahan-bahan :
- Nanas - Hirisan nipis
- Nanas - Sagat
- Jus Lemon
- Panggangkan hirisan nanas dengan sedikit gula yang ditaburkan diatas sehingga gula sampai cair dan pekat.
- Sagatkan nanas dan buang jus yang terkeluar dengan sebanyaknya.
- Lapiskan crepe diatas pinggan.
- Sapukan selapis krim anglaise.
- Sapukan selapis nanas yang disagat.
- Letakkan sehiris nanas yang dihiris.
- Lakukan aturan yang diatas semula 4 kali.
- Lapiskan crepe diatas dan hiaskan dengan sehiris nanas.
- Perahkan sedikit jus lemon diatas.
No comments:
Post a Comment