- 3 sudu Tepung gandum
- 2 sudu Air
- 1 sudu Pati santan
- 1 sudu Mentega
Campurkan semua bahan dan masukkan sedikit mentega dan masak hingga keperangan.
KRIM KELAPA
Bahan-bahan :
- 480ml Susu
- 3 Telur Kuning
- 3 sudu Gula
- 1 ½ suduTepung
- 2 suduPati santan
- Panaskan susu, dalam mangkuk yang lain, campurkan telur kuning, gula dan tepung.
- Masukkan sedikit susu panas dalam campuran telur, masukkan balik campuran telur ke dalam periuk dan masak hingga pekat.
- Letakkan periuk dalam air sejuk untuk hentikan proses memasak.
- Biarkan krim menyejuk hingga 55’C dan masukkan santan.
- Simpankan dalam peti sejuk sehingga diperlukan.
Bahan-bahan :
- 20g Kacang Badam
- 3 sudu Gula
- Bakar kacang badam sehingga beraroma. Potong ketulan kecil (kasar).
- Panaskan gula hingga perang atau rasanya sedikit pahit, masukkan kacang badam dan biakan sejukkan atas kertas minyak.
No comments:
Post a Comment