Sup Kerapu Halia dan Congee - Imelda
Bahan-bahan :
- 1 ekor - ‘Fillet’ Ikan kerapu
- 4 inci - Halia (dihiris kasar)
- 1 ulas - Bawang putih (ditumbuk kasar)
- Buah kundur (dipotong kecil)
- 1 genggam - Fungus
- 5 biji - Cendawan shitake
- 1 pek - Taufu lembut
- 3 biji - Rebung jeruk
- 3 sudu - Lobak jeruk
- 1 cawan - Beras
- 3 sudu - Kicap cair
- Air
- Secukup rasa - Garam
Cara-cara :
- Rendam beras bersama air dan sedikit minyak dan masak hingga menjadi bubur.
- Pada masa yang sama, rendam cendawan hingga kembang.
- Panaskan periuk bersama air dan renehkan halia dan bawang putih.
- Masukkan cendawan yang telah kembang, fungus, buah kundur dan taufu. Rebus hingga mendidih.
- Kemudian, masukkan ikan dan tutup periuk selama 5 minit.
- Hiriskan lobak merah dan hias di atas congee.
- Hidangkan congee bersama sup kerapu halia.
No comments:
Post a Comment