- 1 ekor - Ikan Kerapu (dibuang tulang)
- 3 sudu - Sos Tiram Maggi
- Cendawan Shitake Kering (direndam terlebih dahulu, selepas kembang diricik)
- Tepung Gandum
- Minyak NeuVida
- Cili Merah (diricik)
- Salad Romaine Tumisan A
- Bawang Merah (diricik)
- Bawang Putih (diricik)
- Halia (diricik)
- Lumurkan ikan dengan tepung gandum dan tabur sedikit garam.
- Kemudian panaskan kuali dengan minyak dan gorengkan ikan tersebut dalam keadaan ikan tersebut dikepakkan.
- Rebus tulang ikan yang telah diasingkan tadi untuk mendapatkan stok ikan.
- Pada masa yang sama, panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bahan Tumisan A sehingga naik bau wangi. Selepas itu, masak Cendawan Shitake dengan Sos Tiram secukupnya. Gaul sehingga rata.
- Kemudian, masukkan stok ikan dan biarkan sehingga ia mendidih. Kecilkan api dan masukkan tepung yang telah dicampur air untuk memekatkan sos.
- Masukkan cili merah yang telah diricik.
Tuangkan sos pada ikan kerapu goreng dan hidangkan. Hiaskan bersama salad romaine.
No comments:
Post a Comment