Tuesday, November 15, 2011

Pulau Kerapu Terapung - Hui Ting


Bahan-bahan :
  • 1 ekor - Ikan kerapu
  • 4 inci - Halia (dihiris kasar)
  • 4 ulas - Bawang putih
  • 2 biji - Tomato
  • 1 cawan - Ikan bilis
  • 1 cawan - Susu
  • 2 sudu besar - Tepung
  • 1 biji - Telur
  • 1 keping - Taufu keras
Cara-cara :
  • Panaskan ketuhar pada suhu 200’c
  • Keringkan kulit ikan dan ratakan garam pada ikan. Kemudian, tuangkan sedikit minyak di atas pembalut aluminium, dan bakar ikan tersebut selama 20 minit atau sehingga ranggup.
  • Selepas itu, masukkan ikan bilis dan tulang ikan dan reneh selama 45 minit. Kemudian masukkan tomato dan susu. Tambahkan gula secukup rasa.
  • Kemudian, perasakan ikan dengan garam dan lada, kemudian salutkan daging ikan dengan telur dan tepung. Goreng sehingga keperangan.
  • Hidangkan sup dengan ketulan taufu dan daging ikan goreng disertai kulit ikan.

No comments:

Post a Comment