Bahan-bahan Stim Ikan :
- 1 ekor - Ikan kerapu merah
- 2 inci - Halia (dipotong julienne)
- 3 ulas - bawang putih (hiris halus)
- 10 helai - daun kucai (potong 3 inci panjang)
- 3 sudu besar - kicap cair
- 2 sudu besar - minyak bijan
Bahan-bahan Tumisan Sayuran :
- 1 batang - lobak merah (hirisan nipis)
- 10 biji - kacang peas
- 1 sudu besar - kicap cair
- 2 sudu besar - air
- 3 ulas - bawang putih (dicincang halus)
- 1 sudu kecil - minyak bijan
Bahan-bahan Minyak Bawang Goreng :
- 1 biji - bawang merah besar (hiris halus)
- 5 ulas - bawang putih (hiris halus)
- 1 inci - halia (hiris Julienne)
Cara-cara Memasak Stim Ikan :
- Kelarkan ikan, depan dan belakang.
- Perapkan ikan dengan 2 sudu besar kicap cair dan ketepikan.
- Gaulkan sehingga sebati kicap cair, halia, bawang putih dan daun kucai.
- Sumbatkan bahan-bahan tersebut ke dalam perut ikan dan dikelarkan.
- Stimkan ikan selama 15-20 minit sehingga masak, bergantung kepada saiz ikan.
Cara-cara Memasak Tumisan Sayuran :
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi
- Masukkan lobak merah dan tumis sehingga separuh masak.
- Selepas itu, masukkan pula kacang peas, kicap cair dan air. Gaul bahan tersebut hingga sebati.
- Tutup api dan gaulkan bersama minyak bijan.
Cara-cara Memasak Minyak Bawang Goreng :
- Panaskan kuali bersama minyak, dan tumiskan kesemua bahan sehingga garing.
- Tuangkan minyak dan bawang yang telah ditumis garing di atas stim ikan.
No comments:
Post a Comment