Bahan-bahan A :
- ¼ cawan - Tepung
- 1 sudu kecil - Serbuk rempah 5 sekawan
- Secukup rasa - Lada Hitam
- Secukup rasa - Garam
Bahan-bahan B :
- 2 biji - Bawang Kuning Besar (dicincang)
- 3 biji - Tomato Besar (dipotong kiub)
- 3 sudu besar - Sos Cili
- ½ cawan - Stok Ayam
- 1 inci - Halia
- 1 sudu kecil - Serbuk Rempah 5 Sekawan
- 1 biji - Mangga lili (dipotong kiub)
- Lada benggala (merah dan kuning)
Bahan-bahan Ikan Masam Manis :
- ½ bahagian - Ikan Kerapu
- 3 keping - Harisan Halia (dipotong kecil)
- 3 ulas - Bawang Putih (dihiris)
- 4 sudu besar - Sos tomato Maggi
- Secukup rasa - Garam
- Tepung gandum
Dipotong dadu kecil
- ½ biji - Bawang Merah
- ¼ batang - Lobak Merah
- ¼ biji - Lobak Belanda
- ½ biji - Tomato
Cara-cara :
- Perap ikan bersama sos tiram, serbuk lada dan garam.
- Pada masa yang sama, rebus lobak sehingga empuk.
- Kemudian, gulung ikan dengan membalut asparagus, lobak dan cendawan dan ikat dengan menggunakan daun bawang menjadi gulungan.
- Panaskan periuk bersama air dan kukus ikan selama 10 minit.
- Selepas itu, panaskan kuali bersama minyak, dan goreng halia dan bawang putih sehingga menjadi garing.
- Perapkan fillet ikan bersama lada hitam, garam dan serbuk rempah 5 sekawan selama 10 minit.
- Salutkan ia bersama tepung yang telah dicampurkan dengan lada putih, garam dan serbuk rempah 5 sekawan.
- Panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan sehingga garing.
- Sementara tempoh ikan diperap, panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang kuning besar selama 15 minit atau sehingga lembut.
- Kemudian, masukkan halia, tomato besar, sos cili dan stok ayam dan renehkan sehingga menjadi puri.
- Selepas itu, masukkan lada benggala dan mangga dan renehkan dengan menggunakan api kecil.
- Untuk hidangan, susun mangga mengelilingi lada banggala. Rehatkan ikan yang digoreng atas campuran lada banggala dan mangga. Curahkan sos dan sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment