- Ikan kerapu merah
- Rebung asin (dihiris ‘julienne’)
- Cendawan ‘shitake’ kering (dihiris ‘julienne’)
- Bawang putih (dihiris ‘julienne’, dikisar)
- Halia (dihiris ‘julienne’, dikisar)
- Cili kering (dihiris ‘julienne’, dikisar)
- Daun bawang (dihiris halus)
- Sayur bayam (dihiris halus)
- Bawang merah (dihiris halus)
- Telur
- Mentega
- Ikan dibungkus dengan menggunakan pembalut aluminium bersama setengah gugus bawang putih, garam dan halia. Kemaskan bungkusan tersebut.
- Kemudian grilkan di atas kuali hingga ikan masak.
- Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan halia, jeruk rebung asin dan cendawan shitake. Gaul bahan tersebut sehingga rata.
- Tambahkan air dan reneh hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Goreng sayur bayam yang telah dihiris di dalam kuali dengan teknik ‘deep fry’, hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan lada putih.
Gabungkan semua elemen di atas pinggan mengikut kreativiti, dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment