Ikan Kerapu Merah - Felix
Bahan-bahan :
- 1 ekor - Ikan kerapu Merah (dibuang tulang)
- 1 sudu besar - Sos Hoi Sin
- 4 sudu besar - Sos Tomato
- 1 biji - Bawang merah (dipotong dadu)
- 3 biji - Bawang putih (dipotong dadu)
- 2 cm - Halia (dipotong dadu)
- 5 tangkai - Cili merah (dipotong dadu)
- 5 biji - Cendawan Kering (dihiris)
- 1 sudu kecil - Stok Ayam
- ½ cawan - Daging Ayam kisar
- Secukup rasa - Cuka
- Secukup rasa - Gula
- Secukup rasa - Garam
- ½ biji - Bawang (dihiris)
Cara-cara :
- Stim ikan selama 12 minit atau sehingga masak.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, cili merah dan halia hingga naik bau wangi.
- Masukkan pula cendawan, stok ayam, daging ayam kisar, sos tomato, sos hoi sin, cuka dan gula.
- Reneh bahan-bahan tersebut dan perasakan dengan gula dan garam. Biarkan sebentar.
- Untuk hiasan, rendamkan sedikit bawang hiris di dalam air yang telah dicampurkan garam dan cuka.
- Selepas ikan masak, tuangkan sos ke atas ikan dan hidangkan bersama nasi putih. Hiaskan bersama bawang hiris mengikut kreativiti.
No comments:
Post a Comment