Bahan-bahan :
- 2 ulas cendawan butang
- 100-200gram ayam (Dicincang)
- 1/4 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 mangkuk kecil pati tomato
- 1 batang kecil Tyme
- 5 ulas daun selasih (Dicincang)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 biji ubi keledek
- 1/2 biji lada benggala
- 2 sudu besar keju halus
- 2 sudu besar susu
- 2 sudu besar mentega
- Air
Bahan-bahan Untuk Hiasan :
- Zucchini kuning
- Zucchini hijau
- Daun selasih Thai
Cara-cara :
- Goreng bawang merah, putih sehingga wangi.
- Masukkan daging ayam dan cendawan. Diikuti pati tomato, tyme dan air.
- Setelah ayam sudah masak, masukkan dan selasih, garam dan lada secukup rasa kelurkan tyme.
- Masak keledek sehingga lembut. Lenyek sehingga halus.
- Campurkan keju, susu, mentega, garam dan lada secukup rasa.
- Bakar lada benggala (ditaburkan sedikit minyak dan garam) didalam ketuhar atau diatas dapur gas sehingga masak.
- Sebagai hiasan, goreng daun selasih dan potong zucchini secara bertukar warna.
No comments:
Post a Comment