Thursday, November 10, 2011

Pai Shepard Moden - Amita


Bahan-bahan :
  • 2 ulas cendawan butang
  • 100-200gram ayam (Dicincang)
  • 1/4 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 mangkuk kecil pati tomato
  • 1 batang kecil Tyme
  • 5 ulas daun selasih (Dicincang)
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 1 biji ubi keledek
  • 1/2 biji lada benggala
  • 2 sudu besar keju halus
  • 2 sudu besar susu
  • 2 sudu besar mentega
  • Air
Bahan-bahan Untuk Hiasan :
  • Zucchini kuning
  • Zucchini hijau
  • Daun selasih Thai
Cara-cara :
  • Goreng bawang merah, putih sehingga wangi.
  • Masukkan daging ayam dan cendawan. Diikuti pati tomato, tyme dan air.
  • Setelah ayam sudah masak, masukkan dan selasih, garam dan lada secukup rasa kelurkan tyme.
  • Masak keledek sehingga lembut. Lenyek sehingga halus.
  • Campurkan keju, susu, mentega, garam dan lada secukup rasa.
  • Bakar lada benggala (ditaburkan sedikit minyak dan garam) didalam ketuhar atau diatas dapur gas sehingga masak.
  • Sebagai hiasan, goreng daun selasih dan potong zucchini secara bertukar warna.

No comments:

Post a Comment