Bahan-bahan :
- Dada ayam
- Bawang putih
- Bawang kuning
- Cendawan Fresh
- Dill
- Asparagus
- Halia Muda
- Capsicum
- Serbuk Paprika
- Daun Thyme
Cara-cara Memasak Ayam Paprika :
- Perapkan dada ayam bersama serbuk paprika, lada putih, secubik garam dan daun thyme.
- Rehatkan selama 5 hingga 10 minit.
- Grillkan ayam selama 15 minit atau sehingga masak.
- Sediakan puri cendawan panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang kuning sehingga bawang lembut dan bau bawang putih naik.
- Masukkan 3 jenis cendawan dan masakkannya sehingga lembut. Tambahkan krim dan masakkan sehingga mencapai kousistemsi yang cukup pekat.
- Tambahkan serbuk cili rosemary, thyme, garam dan lada secukupnya. Kisarkan sehingga mendapat puri.
- Letakkan semula ke dalam kuali panaskan dan tamabahkan sesuatu mentega.
- Hidangkan ayam di atas puri cendawan dikelilingi sayuran yang disediakan.
- Letakkan sedikit minyak diatas ayam dan serbuk cili mengikut rasa
Cara-cara Memasak Cendawan Halia :
- masakkan mentega didalam kuali bersama cendawan dan tumis.
- masukkan halia muda yang dicincang, bawang putih dan sedikit bawang kuning yang dicincang dan siap dihidang diatas pinggan.
- Sekarang gorengkan ayam diatas kuali bersama sedikit mentega, goreng ayam sehingga masak dan potongkan ayam itu.
Cara-cara Memasak Sos Bawang Putih Mentega Tomato :
- rebuskan tomato selama 30 saat dan kupas kulit tomato itu.
- masukkan tomato didalam kuali bersama mentega, bawang putih dan dill.
- tumiskan semuanya dan siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment