Friday, November 11, 2011

Nasi Kepal Halia Berinti dan Zucchini Panggang Bersama Minyak Udang - Hui Ting & Imelda


Bahan-bahan :
  • 3 ekor udang yang dicincang kasar
  • 6 biji cendawan
  • 3 inci halia
  • 3 sudu beras
  • 3 sudu beras Perang
  • ½ cawan santan
  • ½ cawan susu
  • 2 ulas bawang Putih
  • 1 batang zucchini
  • Air secukup rasa
  • Minyak secukup rasa
  • Lada hitam Secukup rasa
  • Garam secukup rasa
Cara-cara :
  • Tumis halia dan bawang putih hingga naik bau dan kuning.
  • Masukkan sedikit air, susu, santan dan beras.
  • Masak nasi dan gaul selalu hingga masak.
  • Panggang Zucchini, cendawan & udang hingga masak, gaulkan dengan garam & lada hitam secukup rasa.
  • Kepal nasi menggunakan sebelah sudu dan isi dengan isi udang dan cendawan, kepal kemas.
  • Susun atas Zucchini panggang dan hias dengan cendawan, halia goreng dan isi udang.
  • Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment