- Dipotong memanjang halus
- Mee Maggi
- Lada Benggala merah
- Lobak Merah
- Timun Jepun Dihiris halus
- Halia
- Bawang Putih Dipotong dadu kecil
- Lada Merah
- Taufu Jepun
- Sos Tiram
- Ikan kerapu Merah
- Air
- Garam
- Celurkan maggi sehingga masak dan toskan ia dan taburkan sedikit perencah. Panaskan kuali dan gorengkan sebentar maggi tersebut sehingga kekuningan.
- Kemudian, panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan halia hingga kekuningan. Kemudian masukkan lobak merah, lada benggala merah dan timun jepun.
- Setelah bahan-bahan tersebut empuk, masukkan sos tiram, sedikit air dan juga cili merah. Setelah 2 minit, masukkan taufu jepun. Masakkan ia sebentar dan boleh ditutup api.
- Selepas itu, hiris nipis isi ikan, dan taburkan sedikit garam. Panaskan kuali dan gorengkan isi ikan hingga garing.
Letak maggi yang telah digoreng tadi di tenggah pinggan bersama kuah dan susunkan kepingan isi ikan di atasnya dan bolehlah dihiaskan dengan sedikit cili.
No comments:
Post a Comment