- Kerapu Merah
- Halia
- Bawang Putih
- Saderi
- Kucai
- Sos Hoisin
- Minyak Bijan
- Bawang Kuning
- Cendawan
- 5 Rempah Cina
- Nasi Putih
Kelar isi ikan dan sumbat dengan hirisan halia. Lumurkan garam dan stim selama 10 minit.
Cara-cara Memasak Sos Kucai Hoisin :
- Kisarkan halia, bawang putih, saderi, sos hoisin, gula, garam dan sedikit air.
- Kemudian, tumiskan bahan kisar bersama minyak bijan sehingga menjadi “pes”.
- Salutkan ikan yang telah dimasak dengan sos yang telah siap.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih bersama bawang kuning serta serbuk 5 rempah Cina sehingga naik bau wangi.
- Masukkan cendawan dan masak sehingga lembut.
- Kemudian, campurkan nasi putih dan gaul sehingga rata. Tambahkan garam secukup rasa.
- Selepas itu, masukkan daun saderi dan titiskan sedikit minyak bijan dan gaul rata bahan-bahan tersebut.
Hidangkan nasi goreng bawang putih bersama ikan yang telah disalut sos kucai hoisin.
No comments:
Post a Comment