Friday, November 11, 2011

Lempeng Berinti Bersama Sos Mangga Bersantan - Amita & Siti Aishah


Bahan-bahan Untuk Lempeng :
  • Tepung gandum
  • Telur
  • Garam
  • Lada putih
  • Air
Bahan-bahan Untuk Inti :
  • Lobak merah
  • Lada benggala hijau
  • Lada benggala merah
  • Lada benggala kuning
  • Cendawan putih
  • Bawang
  • Garam
  • Lada hitam
  • Serbuk cili
  • Udang
Bahan-bahan Untuk Sos :
  • Minyak
  • Mentega
  • Jus Lemon
  • Santan
  • Mangga
  • Gula
  • Kayu manis
  • Garam
  • Serbuk lada
Cara-cara Membuat Lempeng :

Bahan lempeng dicampurkan semua kemudian dikisar.

Cara-cara Membuat Inti :
  • Bawang dicincang, sayur-sayuran dipotong halus.
  • Udang dipotong dadu.
  • Masukkan bawang sehingga baunya naik.
  • Kemudian masukkan udang.
  • Masukkan sayur-sayuran tadi, garam dan serbuk cili dan lada hitam.
  • Masak sehingga layu.
Cara-cara Memasak Sos :
  • Masukkan kesemua bahan untuk sos.
  • Masak sehingga didih.
  • Kemudian Kisar.

No comments:

Post a Comment