Friday, November 11, 2011

Pulut Bernanas dan Kayu Manis Di Atas Meringue - Amita & Siti Aishah


Bahan-bahan Untuk Meringue :
  • Telur Putih - 3 biji
  • Gula Pasir - ¾
  • Jus Lemon - ¼
Bahan-bahan Untuk Pulut :
  • Beras Pulut (dibasah) - 4 sudu
  • Santan
  • Air
  • Nenas (dipotong)
  • Kayu Manis
  • Gula Pasir - 2 sudu
Cara-cara Membuat Meringue :
  • Pukul telur putih bersama gula pasir dan jus lemon sehingga kembang dan gebu (meringue).
  • Letakkan meringue di atas pinggan tahan ketuhar dalam bentuk bulatan dan berlekuk ditengah dan masukkan didalam ketuhar pada kepanasan 170’ untuk 20 minit.
Cara-cara Membuat Pulut :
  • Masakkan pulut bersama santan dan air sehingga hampir masak.
  • Masukkan potongan nenas, kayu manis dan gula pasir, gaul dan hancurkan nenas bersama pulut. Didihkan sehingga masak, padam api dan ketepikan.
Cara-cara Memasak :
  • Keluarkan meringue yang sudah siap dibakar dan sejukkan sementara.
  • Tuangkan pulut bernenas yang sudah dimasak (keluarkan kayu manis) ditengah-tengah meringue dan bakar semula pada suhu yang sama untuk 5 minit.
  • Keluarkan dari ketuhar dan hiaskan bersama hirisan nenas di atas pulut.

No comments:

Post a Comment