Bahan-bahan Untuk Meringue :
- Telur Putih - 3 biji
- Gula Pasir - ¾
- Jus Lemon - ¼
Bahan-bahan Untuk Pulut :
- Beras Pulut (dibasah) - 4 sudu
- Santan
- Air
- Nenas (dipotong)
- Kayu Manis
- Gula Pasir - 2 sudu
Cara-cara Membuat Meringue :
- Pukul telur putih bersama gula pasir dan jus lemon sehingga kembang dan gebu (meringue).
- Letakkan meringue di atas pinggan tahan ketuhar dalam bentuk bulatan dan berlekuk ditengah dan masukkan didalam ketuhar pada kepanasan 170’ untuk 20 minit.
Cara-cara Membuat Pulut :
- Masakkan pulut bersama santan dan air sehingga hampir masak.
- Masukkan potongan nenas, kayu manis dan gula pasir, gaul dan hancurkan nenas bersama pulut. Didihkan sehingga masak, padam api dan ketepikan.
Cara-cara Memasak :
- Keluarkan meringue yang sudah siap dibakar dan sejukkan sementara.
- Tuangkan pulut bernenas yang sudah dimasak (keluarkan kayu manis) ditengah-tengah meringue dan bakar semula pada suhu yang sama untuk 5 minit.
- Keluarkan dari ketuhar dan hiaskan bersama hirisan nenas di atas pulut.
No comments:
Post a Comment