- Ikan Kerapu Merah
- Halia
- Bawang Putih
- Daun Bawang
- Kayu Manis
- Epal Hijau
- Buah Pic
- Mangga masak
- Halia
- Bawang Putih
- Kayu Manis
- Kacang Pea
- Bawang Hijau
- Sos kicap cair
- Tomato kecil
- Sumbatkan halia, bawang putih, daun bawang dan kulit kayu manis kedalam ikan kerapu merah.
- Kemudian, panaskan periuk bersama air, dan stimkan ikan selama 15-20 minit.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan kulit kayu manis diikuti dengan halia dan gaul bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan buah mangga, epal hijau dan pic bersama sedikit air, dan gaul rata kesemua bahan-bahan tersebut.
- Masak kesemua bahan-bahan menjadi pekat.
- Selapas bahan-bahan menjadi pekat, keluarkan kulit kayu manis dan halia, kemudian kisarkan bahan-bahan tersebut sehingga ia menjadi sos/puri.
Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan kemudian gorengkan kacang pea, bawang hijau, sos kicap cair dan tomato kecil.
Hiasan :
- Jus Oren
- Daun Bawang (dipotong halus)
- Susun ikan stim di atas pinggan dan tuangkan sos di atasnya.
- Susun sayur di atas ikan atau di bahagian tepi ikan mengikut citarasa.
- Kemudian tuangkan jus oren di atas ikan dan hiaskan bersama daun bawang.
No comments:
Post a Comment