Friday, November 11, 2011

Krim Caca Berhalia Bersama Pulut Mangga - Zamir & Zareer


Bahan-bahan :
  • Caca berwarna-warni
  • Santan pekat
  • Air
  • Hirisan halia
  • Gula
  • Garam
  • Daun pandan
  • Beras pulut
Cara-cara Membuat Pulut :

Tanak beras pulut diatas dapur selama 40 minit. Letak sedikit garam dan daun pandan.

Cara-cara Membuat Sos :
  • Sambil itu, masak santan pekat dengan sedikit air.
  • Masukkan terus caca ke dalam santan tersebut bersama hirisan Chiffone Halia (potongan berbentuk batang mancis) dan ikatan daun pandan.
  • Masukkan gula secukup rasa.
  • Apabila santan sudah pekat dan caca sudah empuk atau lembut, tutupkan api dan kacau sehingga sejuk.
Cara-cara Hidangan :
  • Potong mangga mengikut kesukaan.
  • Pulut yang sudah masak dibentukkan mengikut kesukaan, letakkan disebelah potongan mangga tadi.
  • Kemudian curahkan krim bersama caca tadi diatas pulut dan mangga tadi.
  • Gunakan ikatan daun pandan yang dimasak bersama krim caca tadi sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment