- Caca berwarna-warni
- Santan pekat
- Air
- Hirisan halia
- Gula
- Garam
- Daun pandan
- Beras pulut
Tanak beras pulut diatas dapur selama 40 minit. Letak sedikit garam dan daun pandan.
Cara-cara Membuat Sos :
- Sambil itu, masak santan pekat dengan sedikit air.
- Masukkan terus caca ke dalam santan tersebut bersama hirisan Chiffone Halia (potongan berbentuk batang mancis) dan ikatan daun pandan.
- Masukkan gula secukup rasa.
- Apabila santan sudah pekat dan caca sudah empuk atau lembut, tutupkan api dan kacau sehingga sejuk.
- Potong mangga mengikut kesukaan.
- Pulut yang sudah masak dibentukkan mengikut kesukaan, letakkan disebelah potongan mangga tadi.
- Kemudian curahkan krim bersama caca tadi diatas pulut dan mangga tadi.
- Gunakan ikatan daun pandan yang dimasak bersama krim caca tadi sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment